top of page

Crossfit = hoger blessure risico?

Crossfit is al enkele jaren een vaste waarde binnen de sportwereld in Europa en dus ook in België. De sport kwam een 10 tal jaar geleden overwaaien vanuit de VS onder de noemer 'Crossfit - functional fitness'. Want daar draait alles tenslotte om, functioneel bewegen. Geen geïsoleerde bicep curls maar wel kettlebell carries in functie van het dragen van zware boodschappen bijvoorbeeld. Vul dit aan met een groot conditioneel gedeelte op verschillende toestellen plus het olympisch gewichtheffen en je komt aan een zeer complete sport, en dus ook een groot risico op blessures?


The breakdown

Het lijkt een recept voor fysieke rampen; 200m lopen gevolgd door 5 pull ups, 10 kettlebell swings en dit voor zo veel mogelijk rondjes gedurende 10' tot 15'. Wanneer het aspect van snelheid samengevoegd wordt met externe belasting onder de vorm van extra gewicht is het logisch dat de uitvoering van een bepaalde beweging hier onder gaat lijden.

Want dat is waar het op neerkomt bij alle criticasters; 'zo snel mogelijk 30 snatches doen met 60kg, dat is vragen voor problemen', 'die butterfly pull ups, totaal niet gecontroleerd, ..'.


Het is dus duidelijk dat de vermoeidheid gedurende de inspanning toe neemt en hierdoor gaat interfereren met de uitvoering van bepaalde bewegingen. Voeg hier een kettlebell van 10kg, een barbell van 60kg of box jumps aan toe en je zit warmpjes gebakken bij je lokale kinesitherapeut zou je denken.


Te kort door de bocht

Ik denk dat, om dit allemaal in perspectief te kunnen plaatsen, we enkele stappen achteruit moeten nemen. Wanneer we kijken naar mensen die een marathon uitlopen (ik spreek niet over de Kipchoge's van deze wereld, wel over u & ik) zien we ook een duidelijk 'stijl' verschil met km 42 en km 1, toch? Wanneer iemand de mt. Ventoux op fietst voor de eerste keer in zijn/haar leven, mag ik zo vrij zijn om aan te nemen dat zijn/haar positie en houding op de fiets richting de top ook lichtjes anders gaat zijn dan wanneer hij/zij beneden aan de voet begint aan de klim?
Vermoeidheid & uitvoering

Het staat als een paal boven water dat vermoeidheid een impact heeft op de uitvoering van een beweging, en dit is voor elke sport zo. Echter wordt dit bij Crossfit nog eens uitvergroot wanneer de beweging met een extra gewicht verzwaard wordt.

Uiteraard is het dan aan de atleet/atlete om zo goed mogelijk te waken over zijn uitvoering van de beweging, advies van de lesgever in acht te nemen en zijn/haar ego buiten aan de deur te laten. Want we kunnen niet ontkennen dat het risico op blessure vergroot wanneer de kwaliteit van bewegen achteruit gaat. Maar zoals gezegd, dit is voor Crossfit zo maar ook voor iemand die een marathon loopt of de mt.Ventoux op fietst.


Mijn ervaring als kinesitherapeut

Ik zie 2 groepen van atleten terugkomen bij mij in de praktijk.

Enerzijds zijn er de beginnelingen die pas starten met Crossfit. Ze vinden dit heel fijn, zijn zeer enthousiast en omwille van het groepsgebeuren laten ze zich dikwijls meeslepen in de hele 'wod-vibe'. Heel mooi om te zien hoe sommige mensen zichzelf en hun lichaam terug ontdekken maar anderzijds ook risicovol om blessures te ontwikkelen. In de begin fase moet het lichaam sterk wennen aan alle verschillende bewegingen die Crossfit met zich meebrengt. Ook al ga je in het begin niet zo zwaar met je gewichten, toch zijn er sterke stabilisatie spieren nodig om de verschillende bewegingen te ondersteunen, hoe zwaar je deze zelf ook maakt. Deze groep van mensen zie ik dan ook dikwijls met typische overbelastingsletsels terug in de praktijk.

Anderzijds is er de groep die al veel langer aan Crossfit doet en zichzelf minder en trager progressie ziet maken. Enerzijds helemaal normaal, want in het begin ga je de meeste en het snelst progressie maken. Anderzijds maken zij dikwijls de fout om nog meer te gaan trainen om toch maar progressie te kunnen maken of zien. Zij overbelasten hun lichaam ook weer waardoor ze bij mij op de behandeltafel terechtkomen.


Soort blessures

Zoals je kan lezen zijn het voornamelijk typische overbelastingsletsels die we terug zien in de praktijk. Wanneer hier té lang mee verder gedaan wordt kan het zijn dat zich dit ontwikkeld in een echte ontstekingsreactie, die dan ook moet behandeld worden.

Heel acute letsels zoals spierscheuren, ontwrichtingen, breuken, hernia's of dergelijke zien we zeer zeer zelden zich presenteren in combinatie met Crossfit.


Ik ben momenteel 3 jaar actief als kinesitherapeut binnen de Crossfit wereld en ik zag hier, rechtstreeks omwille van Crossfit 1 ontwrichte schouder, 1 gescheurde achillespees en 1 enkel fractuur omwille van het omslaan van de enkel. Ik vermoed dat mijn collega's in de voetbalwereld dit maandelijks voorgeschoteld krijgen.Afsluitend advies?

Dus is Crossfit in het algemeen meer blessure gevoelig dan andere sporten? Neen. Is Crossfit in de begin fase blessure gevoelig? Absoluut, het lichaam moet de tijd krijgen om zich aan te passen aan de verschillende bewegingen. Maar zo is lopen ook blessure gevoelig in het begin omdat je botten zich moeten aanpassen aan de impact-belasting tijdens het lopen.

Extra stabilisatie oefeningen voor de beginnende Crossfitter zijn in mijn ogen dan ook een must om het risico op blessures te minimaliseren.


176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page