top of page

Belasting & belastbaarheid

Belasting & belastbaarheid, het evenwicht tussen deze 2 begrippen bepaalt je outcome van je blessure. Het is zowel de taak van de therapeut om te zorgen dat het evenwicht tussen de belasting & belastbaarheid hersteld wordt. Verder is het ook de taak van de patiënt om te zorgen dat deze 2 begrippen in evenwicht blijven.

Om dit verder uit te leggen starten we best met een algemene uitleg over belasting & belastbaarheid.



Belasting?

Belasting is de hoeveelheid van workload waaraan je je lichaam blootstelt. Belasting kan via verschillende manieren; belasting voor een gewichtheffer is de 100 kilogram die hij/zij boven het hoofd moet duwen, belasting voor een wielrenner is de 400 watt die hij/zij moet duwen gedurende een bepaalde periode om de wedstrijd te kunnen winnen, belasting voor een costumer service werknemer is de hoeveelheid telefoontjes en mails hij/zij krijgt per dag.

De 100 kilogram, de 400 watt, de telefoontjes en mails hebben allemaal 1 ding gemeenschappelijk; ze creëren een bepaalde mate van stress voor het lichaam en het lichaam moet hier zo goed als mogelijk mee om gaan.





Belastbaarheid?

Belastbaarheid is de hoeveelheid belasting een persoon op dit moment aankan. Om dit aan te tonen schakelen we terug naar het voorbeeld van de gewichtheffer. Als iemand getraind is om 100 kilogram boven het hoofd te duwen, dan is de belastbaarheid van deze persoon op dat moment maximaal 100 kilogram. Van hieruit concluderen we dat een gewicht van 10 kilogram een lage belasting zal zijn en een gewicht van bv. 90 kilogram een zeer zware belasting zal zijn voor deze persoon.

Hetzelfde principe is perfect toepasbaar op de werkvloer binnen een onderneming. Wanneer een werknemer per dag 10 mails kan afwerken en hier prima service leveren voor de klant is dit zijn maximale belastbaarheid op dat moment. Wanneer deze persoon 11 mails begint te ontvangen zal de kwaliteit van service achteruit gaan en is er een disbalans tussen belasting en belastbaarheid voor deze persoon.





Het evenwicht?

Het gaat dus allemaal over een gezond evenwicht vinden. Want je belastbaarheid kan ook getraind worden. Zo kan je door bepaalde periodes je belasting te verhogen, je maximale belastbaarheid vergroten! Dit is wat de gewichtheffer zal doen tijdens periodes van training om zijn persoonlijk record te verbeteren bijvoorbeeld.

Belangrijk om weten is dat een korte disbalans tussen belasting & belastbaarheid geen kwaad kan. Problemen zullen zich pas tonen wanneer iemand lange tijd uit balans is. Bijvoorbeeld een langdurige stressvolle periode op het werk waardoor je belasting veel hoger is dan de belastbaarheid die je aankan. Om dit sport-specifiek te maken; een renner kan een trainingsload van 10h per week goed verwerken zonder grote vermoeidheid of fysieke klachten. Wanneer dezelfde wielrenner 1 week 15h moet trainen zal dit geen problemen veroorzaken. Echter wanneer dezelfde wielrenner plots 4 weken lang 15h/week moet trainen zullen er gegarandeerd klachten optreden, waarom? Omdat hij te lang in disbalans was tussen zijn belasting en belastbaarheid.





Blessures?

Door een langdurige periode van disbalans zullen er fysieke of andere soorten van problemen de kop op steken.

Wanneer we dit puur kinesitherapie specifiek gaan bekijken presenteert een patiënt zich bijvoorbeeld met een spierscheur.

We kunnen het er over eens zijn dat de belastbaarheid van deze spier zeer laag is omdat er een letsel geweest is.

De taak van je therapeut is dan om via graduele opbouw van belasting via specifieke oefentherapie, de belastbaarheid van je spier zo te vergroten dat deze terug op het niveau komt van voor de spierscheur, en zelfs beter, nog sterker wordt dan ervoor, en ja dit kan!




Onthouden?

Het zit hem dus allemaal in het evenwicht tussen belasting & belastbaarheid.

Een korte periode van disbalans kan geen kwaad en kan, indien juist toegepast de belastbaarheid zelfs vergroten.

Te lange periode van onevenwicht zal klachten, zowel fysiek als andere met zich meebrengen, een herstelling van het evenwicht is hier sterk aangeraden!



Gertjan

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page