top of page

THE TIME (FOR YOUR INJURY) IS NOW

Geschreven opiniestuk over de competitie afgelasting en de risico’s die dit meebrengt voor sporters.



COVID-19, een actuele catastrophe voor de maatschappij maar tegelijk een geschenk uit de hemel voor je lichaam, het lijkt moeilijk te vatten maar toch, volg mij even.. .



Afgelasting van competities

Zoals iedereen weet zijn veel (sport)competities en (sport)evenementen afgelast. Begrijp mij niet verkeerd, dit is in onze ogen 100% de enige juiste beslissing. Enkel en alleen jammer voor alle (jonge) atleten die de afgelopen maanden hard gewerkt hebben om zich tijdens een wedstrijd te kunnen laten zien. Verder zijn veel sporters blijven doortrainen, zelfs tot op de dag van vandaag blijven verschillende atleten trainen in de hoop dat hun seizoen toch nog van start mag gaan, chapeau & respect!

Maar wat koop je met chapeau & respect? De dag van vandaag niet meer zo heel veel jammer genoeg. En zijn de atleten daadwerkelijk klaar voor een competitie herstart of loert er een ander gevaar om de hoek?



Competitie herstart en vergroot blessurerisico

Indien de sportcompetities van vandaag op morgen terug mogen starten, ben jij als atleet daar echt klaar voor? Dat is de vraag die we ons momenteel moeten stellen.

Ik denk voornamelijk richting de groepssporten die vandaag de dag niet meer mogen doorgaan én die ook geen groepstrainingen mogen doen. Dit laatste zorgt ervoor dat je geen wedstrijd simulaties kan doen waardoor je lichaam de blootstelling aan die specifieke vorm van belasting compleet kwijt geraakt. Het spreekt voor zich dat wanneer je lichaam lang een bepaalde belasting niet meer ervaren en moeten verwerken heeft, het risico op blessure aanzienlijk stijgt. Ik denk in deze vorm van sporten vooral aan handbal, volleybal, voetbal en basketbal.

Uiteraard zullen deze sporten niet dadelijk in competitieverband uit de startblokken schieten, maar toch!

In mijn ogen is dit voor sporten zoals wielrennen, tennis en bijvoorbeeld lopen anders. Deze atleten kunnen in hun training steeds wedstrijd simulaties uitvoeren om klaar te zijn voor een eventuele heropstart! Bij sporten zoals voetbal ligt dit anders omwille van het groepsgebeuren, wat het voor hen moeilijk maakt om echte wedstrijd belasting te simuleren.


Turn something negative into something positive

Kan er dan überhaupt iets positief volgen uit deze periode? Weinig zou je denken, maar toch denk ik dat je, zeker als sporter zijnde, deze periode moet omarmen en de tijd nemen om eindelijk aan blessure gevoelige plaatsen te werken. Jammer genoeg heerst er nog te vaak een klimaat van ‘met een pijnstiller kan ik wel spelen’ of ‘ik zal goed stretchen en warme zalf smeren voor de wedstrijd, het zal wel lukken’. Dit kan 1, 2 misschien 5 keer goed gaan maar geloof mij, die 6e keer had je gewild dat je toch niet gespeeld had en die aanslepende blessure verder had laten onderzoeken.


Hoe kan je deze periode dan toch goed doorkomen? Door functioneel, opbouwende oefentherapie uit te voeren in samenspraak met je kinesitherapeut!

Kinesitherapeuten zijn gespecialiseerd in enerzijds het correct afwegen van de belasting die toelaatbaar is op het huidige moment én dit sportspecifiek te maken in functie van de atleet voor hun.

Het is onze unieke kijk bestaande uit een combinatie van anatomie & fysiologie afgetoetst aan welbepaalde bewegingspatronen die ervoor zorgt dat er op dit moment niemand beter gepositioneerd is om blessures en het risico hierop te minimaliseren!

Het is aan de kinesitherapeut(en) om je sport te analyseren, te bepalen wat de risicofactoren en risico bewegingen zijn om later via functionele oefentherapie hier op in te spelen. Hierdoor daalt het risico op blessure sterk wanneer er een competitie herstart komt.

Verder is dit ook de ideale periode om een aanslepende blessure eindelijk onderhanden te nemen. Er zijn geen wedstrijden waardoor er geen druk op het herstel zit en zowel de sporter alsook therapeut hun tijd kunnen nemen om een compleet behandelingsplan op te stellen en te doorlopen.

Vaak wordt er nog te snel hervat met competitie waardoor een blessure niet de tijd gehad heeft om volledig te genezen. Hierdoor zal deze specifieke blessure dikwijls een gevoelige plaats blijven en is het risico op herval aanzienlijk groter. Gelukkig zijn er op dit moment geen wedstrijden of competities waardoor iedereen de tijd heeft om als een echte prof te revalideren en te werken aan zijn of haar zwakke punten.


Take home messages

  • Het risico op blessure bij een competitie herstart is momenteel aanzienlijk vergroot.

  • Door de afwezigheid van wedstrijden is dit het ideale moment om aan zwakke punten of blessures te werken.

  • Contacteer je kinesitherapeut en vraag na hoe hij/zij je kan helpen.



Hopelijk tot snel in de praktijk!



Gertjan Bervoets

Rehab Lab

27.01.2021


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page