DE TECHNIEK

DE CATCH - legs, back, arms - FINISH 

Schermafbeelding 2021-03-05 om 00.19.02.

DE CATCH

De "catch" is het begin van elke roei-beweging. Je zit vooraan op de rolbank, schouders bevinden zich samen met een rechte rug net voor het zitvlak, armen zijn gestrekt en de benen ingeplooid.

LEG DRIVE

Ongeveer 75% van de kracht-ontwikkeling komt bij het roeien vanuit de benen. Tijdens de leg drive zet je het bovenlichaam onder spanning zodat het de krachten tijdens het uitduwen van de benen efficiënt kan overzetten op de kabel van het roeitoestel. Deze fase begint in de catch en eindigt wanneer de benen volledig gestrekt zijn.

Schermafbeelding 2021-03-05 om 00.19.02.
Schermafbeelding 2021-03-05 om 00.19.02.

BACK

Deze fase begint wanneer de benen volledig uitgeduwd zijn maar het bovenlichaam bevindt zich nog voor het zitvlak. Men gaat hier de volgende 20% kracht leveren door de rug naar achter te brengen met de armen nog steeds gestrekt onder spanning. De "back" fase eindigt wanneer de schouders met een rechte rug achter het zitvlak vallen.

ARMS TO FINISH

We eindigen de roei beweging door de armen explosief bij te trekken tot tegen de borstkas, net onder het borstbeen. Schouders blijven ontspannen beneden en het bovenlichaam mooi rechtop zonder in te vallen. Deze fase draagt slechts voor 5% bij aan je inspanning. It's all about the legs dus!

Schermafbeelding 2021-03-05 om 00.19.02.
Schermafbeelding 2021-03-05 om 00.19.02.

RECOVERY

Zodra we in " de finish" positie zijn aangekomen draaien we de bovenstaande stappen in zelfde volgorde om.

  1. Het bovenlichaam blijft rechtop, schouder achter het zitvlak en we strekken de armen terug.

  2. Met gestrekte armen plooien we het bovenlichaam terug naar voren tot de schouders voor het zitvlak vallen en de handen de knieën passeren.

  3. Zodra de handen voorbij de knieën zijn kunnen we de benen inplooien en rustig naar voor rollen richting een nieuwe "catch".

dizzy.png

Geen paniek, tijdens een proefles en newbie lessenpakket leren we de techniek stapsgewijs aan.

motivation.png