De noden & verwachtingen van een atleet, de rol van de kuitspier en bilspier tijdens core-stability en het perfecte imperfecte lichaam.
2019, het jaar van de herverovering van de wereldtitel voor Mathieu Vanderpoel, een compleet uitgetelde Wout van Aert in Roubaix, een eerste podiumplek voor Stevie & een primeur voor Bernal en Pedersen. Ook een jaar waar weer vele mensen geïnspireerd werden om van de wielersport te proeven, zij het op amateur of professioneel niveau. Bijgevolg ook een jaar waar weer vele nieuwe fietsen werden aangeschaft die op maat afgesteld werden. Dat eerste is een zekerheid, dat tweede jammer genoeg niet.
De fiets, de perfecte perfectie
“De fiets, de fiets en verder niets.” - Live slow, ride fast podcast.
Een professionele bike positioning is essentieel voor de atleet/amateur om zo comfortabel mogelijk op zijn/haar fiets te zitten. Belangrijk is dat de bikefitter rekening houd met de noden en wensen van de persoon die hij voor zich heeft. De sporter die comfortabel op zijn fiets zit, is een pijnvrije atleet en een pijnvrije atleet is een snelle en sterke atleet. In tegenstelling is een aerodynamisch perfecte atleet dikwijls geen pijnvrije atleet en dus al zeker geen snelle atleet. Rekening houden mét en het aanvoelen van de exacte noden van een sporter staan bij ons dan ook centraal tijdens het bike positioning proces binnen fit2fly. Vanuit deze optiek breiden wij onze bike positioning ook uit met een gekoppelde biomechanische screening. Tijdens deze biomechanische screening gaan wij na wat de mogelijkheden zijn van het lichaam van de atleet die voor ons staat. Dit niet persé inspanning gewijs door een conditietest maar wel door aandacht te schenken aan de volgende punten;
De kuit- en bilspier, een vergeten complex
Enkel mobiliteit, stabiliteit & isometrische krachtzetting: om een effectieve pedaalslag te kunnen maken is een volledige range of motion(=bewegingsvrijheid) van de enkel nodig. Het enkelgewricht van een wielrenner heeft snel de neiging om geblokkeerd te gaan zitten door aangehouden duw en trekwerk op hun pedalen. Dit hoeft daarom geen klachten met zich mee te brengen maar wanneer dit enkelgewricht vrijgemaakt wordt via manuele behandeling zijn duidelijke winsten binnen de pedaalslag merkbaar. Verder is een goede enkelstabiliteit belangrijk alsook de isometrische contractie van de kuitspier tijdens de initiële pedaalslag. De kuitspier moet de krachten geproduceerd door de quadriceps, hamstrings en bilspieren opvangen en overdragen op het crankstel. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen moet de kuitspier een tegenkracht ontwikkelen om deze krachten op te vangen en een energiezuinige aandrijving van de fiets te vrijwaren.
De rol van de bilspieren in een pijnvrije rug, core-stability, een vaak gebruikte & misbruikte term binnen de wielersport. Iedereen is het erover eens dat elke wieler atleet een goede core-stability moet hebben. Hier twijfelen wij bij Bikevalley uiteraard niet aan. Echter zijn er wel belangrijke nuances die moeten gemaakt worden en moet er verder gedacht worden dan de klassieke core-stability principes. Zo is iedereen aan het trainen op lage & diepe rugspieren om deze regio sterker te maken en als gevolg ook, hopelijk, pijnvrij en zonder rugklachten te kunnen fietsen. Echter is de lage rug regio dikwijls al zo gespannen in een fietshouding dat, wanneer men deze nog extra gaat stimuleren door directe training van de plaatselijke spieren, er alleen maar meer spanning ontstaat binnen dit gebied en een pijnvrije fietsrit nog verder af is. Men zou in tegenstelling de aandacht moeten verschuiven naar de bilspieren en deze in zijn 3 niveau’s optrainen. Dit in zowel statische als dynamische krachtontwikkeling. Waarom vraagt u zich af? Omdat de bilspieren ook een rol, zo niet de belangrijkste rol hebben in het stabiliseren van de onderrug regio. Men ziet dat wanneer wij onze atleten sterk laten inzetten op training van zijn/haar bilspieren, deze sterker worden, hun pedaalslag efficiënter wordt en de lage rug mee ontlast wordt omdat de bilspieren een heel grote belasting opvangen. Binnen onze biomechanische screening controleren wij dus steevast naar bil/heup spierkracht en stabiliteit in functie van rugproblemen en/of een efficiënte krachtoverbrenging in het algemeen doorheen het gehele onderste lidmaat.
Het lichaam, de perfecte imperfectie
“When all of the fulcrums are synchronized there will be peace and harmony.” -W.G. Sutherland DO
Je lichaam is een meester in compensaties en het handelen naar allerlei situaties. Zo zal het automatisch je kin vooruit steken wanneer je gaat doorhangen vanuit je rug, zal het wanneer er veel belasting op de voet gezet wordt door allerhande activiteiten extra bot aanmaken om deze belasting beter op te vangen (hielspoor) en zal het bij een verhoogde spierspanning aan één zijde van je nek een tegengestelde draaibeweging maken om je ogen horizontaal aan de horizon te houden. Tijdens het bikefit proces alsook de biomechanische screening is het van essentieel belang om deze compensaties te herkennen en vooral na te gaan of deze deel uitmaken van het natuurlijk bewegingspatroon van de atleet of niet. Verder kan je jezelf inbeelden dat wanneer je een functioneel beenlengteverschil hebt, door een compensatie stand van je bekken, dit een grote invloed zal hebben op de bikefit die zal volgen, alsook een osteopathische platvoet door een dalende keten in je onderste lidmaat of een éénzijdig geblokkeerd ribbenrooster waardoor je armlengte verschil kan ervaren. Dergelijke zaken en nog veel meer moeten steevast onderzocht worden alvorens men aan een efficiënte bikefit wil beginnen. Vandaar dat wij binnen bikevalley-fit2fly onze bike positioning niet kunnen loskoppelen van een biomechanische screening.
Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, eindig ik graag met een pleidooi om niet enkel te streven naar aerodynamische/positionele perfectie maar ook naar lichamelijke perfectie. Hiermee doel ik op het feit dat in een hedendaagse wielersport er gestreefd wordt naar dé perfecte positie, dé perfecte aerodynamica, dé meeste wattage winsten. Begrijp mij niet verkeerd, dit zou men absoluut moeten nastreven in een professionele wereld zoals die van de wielrennerij. Echter zit er ook nog iemand op de fiets die een lichaam heeft waaraan verschillende mogelijkheden maar ook beperkingen zijn gebonden. Je kan iemand nog zo perfect aerodynamisch en positioneel op zijn fiets sleutelen, als deze persoon deze houding niet kan volhouden gedurende zijn training of race zijn er duidelijk bepaalde factoren over het hoofd gezien. Een perfecte aerofit of bikefit zou altijd als uitkomst moeten hebben dat de biomechanische/lichamelijke perfectie zo kort als mogelijk de perfecte aerodynamica en fietspositie benadert en omgekeerd.
Vandaar ook nogmaals de keuze van bikevalley-fit2fly om een doorgedreven biomechanische screening te koppelen aan onze bike positioning.
Bervoets Gertjan
Kinesitherapeut
Osteopaat I.O
December 2019
Comentarios